"Open de deuren"

'Het bedrijfsleven heeft een rol om te laten zien hoe betekenisvol en interessant technologie is;
Jet-Net is hiervoor het initiatief dat werkt'.

Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink
Voorzitter FME-CWM

 

"Nauwe samenwerking"

‘Geweldig om elk jaar samen te werken met Jet-Net, zodat ook andere bedrijven zien wat zij kunnen doen om juist meisjes te interesseren voor bèta, techniek en ICT.’

Cocky Booij
Directeur VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek

"De Jet-Net Webcast"

URENCO, Tata Steel, NEN en andere Jet-Net bedrijven verzorgen dit schooljaar vijf online gastlessen aansluitend bij de bètavakken van 3 havo/vwo leerlingen. 

Bekijk snel de programmering

Nieuws

Scholengemeenschap Were Di winnaar Meet the Boss 2017

Scholengemeenschap Were Di uit Valkenswaard heeft op 6 april de finale van Meet the Boss 2017 gewonnen. Tijdens het slotdebat gingen zij in debat met het Porta Mosana College uit Maastricht dat met de tweede prijs naar huis ging. Van de leerlingen werd groot improvisatietalent gevraagd, de volgende stelling werd immers pas op de dag zelf bekend gemaakt: “Studenten die een hbo of universitaire technische studie volgen, moeten een gratis studiebeurs krijgen.” Boss Toni Versluijs, Site Director NXP Nijmegen, had de dankbare taak om in de debatjury plaats te nemen en de prijs uit te reiken.

Bekijk het foto-album

Regionale voorrondes

Aan de landelijke finale gaan 15 regionale voorrondes vooraf bij verschillende Jet-Net bedrijven, namelijk: Siemens, Friesland Campina, KPN, Decos, Demcon, Philips/ASML, Fluor, Tata Steel, Tebulo, MaxGrip, Akzo Nobel, Shell, DSM en Unilever. Leerlingen met een NG/NT profiel van 50 middelbare scholen gaan door het hele land met elkaar in debat over stellingen op het snijvlak van technologie en maatschappij. De ‘boss’, topmanager van het Jet-Net bedrijf, is daarbij voorzitter van de driekoppige jury. De ‘boss’ leidt het debat in en discussieert mee. Als het debat is afgelopen, kiest de ‘boss’ welke school zich het beste heeft geweerd. Alle debatten worden georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut om tot een professionele wedstrijd te komen.

Stellingen

Tijdens de landelijke finale gingen de finalisten in drie rondes in debat met telkens een andere rol: die van voorstander, tegenstander of rechter. De volgende stellingen moesten daarbij worden voorbereid:

 1. Binnen 10 jaar moeten alle fossiele energiecentrales dicht. 
 2. De helft van de “exacte” vakken op HAVO en VWO moet gegeven worden door robots en via e-learning.
 3. Het maken van games, websites en apps moet een verplicht vak worden op alle middelbare scholen.

Klassement

Per debat konden de teams punten verdienen. De teams waren erg aan elkaar gewaagd, de scores lagen volgens het Nederlands Debat Instituut dicht bij elkaar. Uiteindelijk is tot het volgende klassement gekomen:

 1. Scholengemeenschap Were Di (KPN)
 2. Porta Mosana College (DSM)
 3. Rijnlands Lyceum (Shell)
 4. Northgo College (Decos)
 5. Regius College (Fluor/Tebulo)
 6. Huygens College (Tata Steel)
 7. Scholengemeenschap Augustinianum (ASML/Philips EN)
 8. Regius College (Maxgrip/Tebulo)
 9. Het Assink Lyceum (Demcon)
 10. Praedinius College (Akzo Nobel)
 11. Strabrecht College (ASML/Philips NE)
 12. Willem van Oranje College (Unilever)

Prijzen

Scholengemeenschap Were Di mag met de hele klas Indoor Skydiven in Roosendaal. Het Porta Mosana College zal met de klas naar Museum Naturalis in Leiden gaan. Bas van het Huygens College won met zijn klas een taart, dankzij een indrukwekkend innovatiebetoog namens Tata Steel. 

Bekijk het foto-album

Terug naar het nieuwsoverzicht