"Open de deuren"

'Het bedrijfsleven heeft een rol om te laten zien hoe betekenisvol en interessant technologie is;
Jet-Net is hiervoor het initiatief dat werkt'.

Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink
Voorzitter FME-CWM

 

"Nauwe samenwerking"

‘Geweldig om elk jaar samen te werken met Jet-Net, zodat ook andere bedrijven zien wat zij kunnen doen om juist meisjes te interesseren voor bèta, techniek en ICT.’

Cocky Booij
Directeur VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek

"De Jet-Net Webcast"

URENCO, Tata Steel, NEN en andere Jet-Net bedrijven verzorgen dit schooljaar vijf online gastlessen aansluitend bij de bètavakken van 3 havo/vwo leerlingen. 

Bekijk snel de programmering

Lesmateriaal: Blue Energy

Blue Energy

Door: Wetsus
Leerjaar: 5-6 vwo
Vak: NLT

We staan er niet bij stil, maar misschien is de oplossing voor het milieuvriendelijk opwekken van energie nog dichter bij dan we denken. We kennen allemaal de traditionele manieren van duurzame energie opwekken, zoals; getijde-, zon-, en windenergie. Het is niet zo bekend, maar bij het mengen van zoet rivierwater en zout zeewater komt enorm veel energie vrij. De technologie die hiervoor gebruikt wordt is nog in ontwikkeling, maar in de toekomst krijgen de huishoudens van de Noord-Nederland wellicht hun elektriciteit van een energiecentrale op de Afsluitdijk. Bij de spuisluizen in de Afsluitdijk, waar IJsselwater in de Waddenzee stroomt, wordt zonder dat we er bij stil staan een hoop energie verspild. Blue Energy – zoals we deze vorm van energie noemen – kan op een dergelijke locatie een vermogen hebben van 200 miljoen Watt.

In deze NLT-module wordt gekeken naar de onderliggende principes van Blue Energy. Daarnaast kunnen de leerlingen ook nog eens zelf Blue Energy opwekken met het bijgeleverde Blue Energy bouwpakket. De omvang van dit lespakket bedraagt zo’n 40 SLU.

Te downloaden lesmateriaal:
Module Blue Energy

Terug naar het overzicht voor meer inspiratie